Статьи

Порівняння сонячних колекторів для гарячої води, опалення та басейнів


Після того, як виникла чітка ціль встановлення геліосистеми, виникає питання про тип сонячного колектора. Ринок насичений різними колекторами, які відрізняються типами, конструкціями, ефективністю та вартістю. В кожного є переваги та недоліки, пояснює solarsoul.net.
Призначенням геліосистем є гаряче водопостачання, підтримка опалення та підігрівання води в басейні. Кожен варіант може використовуватись самостійно або комбіновано. Після визначення того, для чого буде використовуватись геліосистема, треба оцінити різницю між плоскими та вакуумними колекторами. Існує кілька основних типів сонячних колекторів, які значно відрізняються між собою. У порівняннях будуть використовуватись чотири типа вакуумних і плоский колектор. Більшість аргументів за та проти того чи іншого типу колекторів зводиться до досить абстрактних показників: «краще сприйняття сонячних променів», «відсутність тепловтрат» і т.п. Але треба порівнювати їх на основі конкретних цифрових показників.
Варто розглядати роботу колекторів і оцінювати їхню ефективність в реальних погодних режимах роботи, які можна роділити на 4 зони.
- Першою зоною можна рахувати роботи колекторів для нагрівання відкритих басейнів – мінімальна різниця температури.
- Друга зона – для цілорічного нагрівання гарячої води.
- Третя зона – для допомоги опаленню – працює при найнижчих зимових темпеарутрах.
- Четверта зона – для високих температур при технологічних виробничих потребах.
5.png

Чим менша різниця температур, тим вищий ККД сонячного колектора. Тому для геліосистем оптимальним є використання низькотемпературних систем опалення таких, як «теплі підлоги». Плоский колектор і вакуумні трубчасті прямоточні колектори мають більш високу продуктивність при роботі на нагрівання басейну і ГВП за рахунок оптичних властивостей, які сприяють кращому поглинанню сонячного проміння. Коаксіальний колектор працює краще в опалювальний період через кращу ізоляцію.
6.png
Діаграма показує середню продуктивність колекторів за рік і за опалювальний період (нижня частина стовпчика).
При використанні сонячного колектора для догрівання дуже важливо, щоб система мала низькі теплові втрати. А в міжсезоння приріст виробітки тепла мають колектори з кращими оптичними характеристиками.
Вартість сонячних колекторів може значно відрізнятись і залежить від багатьох факторів: якість виготовлення, матеріал абсорбера і корпусу, товщина і спосіб вкладання ізоляції., товщина скла і т.п. Тепло, яке отримане від плоского колектора є найдешевшим – вони мають мінімальний термін окупності. Але дорогі колектори мають довший час експлуатації і менші затрати на обслуговування.
7.png
Приблизна собівартість 1 кВт-год енергії (при терміні експлуатації 25 років)
Придбання сонячного колектора повинно підтримуватись отриманням документів з технічними характеристиками: оптичний ККД, коефіцієнти теплових втрат. Якщо цих даних немає у продавця колектора, то це означає купівлю «кота в мішку». Хорошим показником якості є міжнародні сертифікати: від швейцарської лабораторії SPF або Slar Keymark.
Враховуючи те, що кожен тип колектора має свої специфічні властивості, доцільно залучати спеціалістів для визначення оптимальності в коштах та ефективності в роботі колекторів при облаштуванні систем використання сонячної енергії для нагрівання води.

Нет комментариев

Добавить комментарий
Конструктор сайтов
Nethouse
Nethouse.ru