Статьи

Що вигідніше: твердопаливний котел чи тепловий насос?


Різка зміни ціни газу та електроенергії поставила багато запитань перед власниками приватних будинків, які масово виконали попередні гасла «газ в кожну оселю». Газове опалення є зручним, автоматизованим, але стало занадто дорогим. Щоб не попасти в число тих, хто знову буде втілювати чергове гасло з економії, а буде думати і рахувати варто оцінити наступні розрахунки - черговим гаслом стає: «твердопаливний котел в кожну оселю».
Для початку потрібно чітко визначити розмір споживання тепла будинком протягом опалювального сезону, кількість гарячої води, яку використовують в будинку протягом року, кількість електроенергії спожитої протягом року.
Для прикладу можна взяти будинок з площею опалення 150 м2, де проживає 5 осіб. Припускаємо тепловтрати цього будинку 150 кВт*го/м2 протягом року. Ця цифра є практично верхньою нормативною для новобудов, хоча вже за 2-3 роки повинна б буди не більшою 90 (європейські стандарти).
При тепловтратах 150 кВт*год/м2-рік такий будинок візьме на опалення 22500 кВт*год тепла (незалежно від виду палива). В перерахунку на газ – потрібно тільки на опалення 2922 кубометрів газу на рік. Крім цього на приготування їжі йде близько 20 кубометрів газу щомісяця і на гарячу воду ще 50 кубометрів (нагрівання 8,5 м3 щомісячно). Загальна річна кількість газу для цього будинку складає 3762 м3.
В цьому році введені нові ціни на газ: 7 місяців оплата за використані 200 м3 газу буде «дозволена» по 3,60 грн/м3, а все інше (в тому числі літній період) по 7,20 грн/ м3. Газ для такого будинку обійдеться в 22 тисячі грн.
Встановлення котла на дровах має багато варіантів. Можуть використовуватись традиційні твердопаливні котли ціною від 9000 гривень, є газогенераторні (піролізні) від 17000 гривень, котли тривалого горіння від 18500 гривень, автоматизовані пелетні котли від 65000 гривень. Кожен котел на твердому паливі вимагає димоходу, а ця частина виносить понад 12000 гривень. Не дешево обходиться обв’язка котла і монтажні роботи – ця частина може коштувати ще 10000 гривень.
Є питання чим палити. «Дешевшим» способом називають закупівлю складометрів непорізаних дров. Але потім треба платити за порізку і рубання, ще й висушування. Хоча останню позицію не хочуть виконувати: «і так згорить». Свіжі дрова згорять, це точно, але користі від них (кількості кіловат-годин тепла) буде значно менше, ніж від сухих дров. Порівняння тепловіддачі від дров і брикетів вказують, що при ціні дров 800 грн/ м3 і ціні брикетів 1600 грн/ т вигідніше палити брикетами.
Для такого будинку потрібно використати на заміщення газу 16 кубометрів дров (по 800 грн/ м3 – 13100 грн). Брикетів потрібно 5 тонн – 10000 грн.
Але при користуванні такою «модернізацією» постійно треба бут прив’язаним до механічної важкої роботи – забезпечення котла паливом. Інший варіант – встановлення теплової помпи «повітря-вода», яка ефективно працює до температури мінус 15°С. Цей варіант передбачає використання тільки електроенергії, тому треба прорахувати місячне споживання електроенергії, щоб оцінити вигоди від такого заміщення газу.
2.JPG

Теплова помпа «повітря-вода» потужністю 5 кВт зможе заміщати 400 кубометрів газу для опалення щомісячно (тільки три місяці не вдасться замістити газ повністю). В літній період ТП буде заміщати 50 м3 газу, який потрібно для гарячої води від газового котла – в систему треба добавити бойлер із змійовиком. При додаванні в систему теплової помпи, за газ треба буде заплатити 7 тисяч грн. За опалювальний сезон заміститься газу 3040 кубометрів. Теплова помпа використає 5392 кВт*год електроенергії на суму 5800 грн.
Загальна щорічна економія у порівнянні з газовим обігріванням 8200 грн.
При всій «дешевизні» дров, вони створюють набагато більше проблем, ніж вигод. А використання теплових помп «повітря-вода» знижує споживання газу і дозволяє вийти на оптимальні суми при оплаті за опалення і газу.
Але варто звернути увагу на те, що тепловтрати цього будинку є завеликими, тож для суттєвого зменшення оплат за опалення потрібно зменшити тепловтрати хоча б на 40%. Це дасть можливість суттєво зменшити оплату за енергію в будинку.

Нет комментариев

Добавить комментарий
Конструктор сайтов
Nethouse
Nethouse.ru